Áo dài

I love shopping abroad because I'm quite small sized and it's hard to find good fitting clothes in Finland. On this Asia trip I found some great pieces! My favorite one I got from Da Lat: an Ao Dai dress.

---

Ulkomailla on ihana shoppailla, koska oon aika pienikokoinen ja Suomesta on vaikea löytää hyvin istuvia vaatteita. Aasian reissulla tein monta hyvää löytöä! Parhaimman hankinnan, Ao Dai -mekon, tein Da Latissa.

 

Looks better on me

 The story behind this is that in Mui Ne I asked a girl who was wearing this Vietnamese traditional dress where I could find this kind of garment. She told me that I could get it done for me and she also told how much it would cost.

---

Tarina mekon takana on tällainen: Mui Nessa kysyin paikalliselta tytöltä, jolla oli tää upea vietnamilainen kansallisvaate päällä, mistä voisin hankkia itselleni samanlaisen. Hän kertoi, että voin teetättää mekon itselleni ja kuinka paljon se maksaisi.

Da Lat

When I arrived in Da Lat I decided that I would find a dressmaker. Well that wasn't as easy as I thought. My boyfriend and I drove all over the city to find a dressmaker. Finally after many hours we found her! We saw a little sign in front of someone's house that said Ao Dai. We went and knocked this house door and an old lady opened. We thought that we were disturbing her but we still asked if she knew anything about Ao Dai. Then some other lady saw us and asked us to follow her behind the house. Well we did and there was this small storage room and a girl about my age working on her sewing. We didn't have a mutual language but with a help of google translator I was able to ask if she would like to make me an Ao Dai dress. She was excited and told me to bring her fabric and she would do it. Then we went to find a perfect fabric and after looking around for some time we found a little market that sold beautiful fabric and I found what I was looking for. After returning to the dressmaker she took my measurements and I showed her couple of pictures of details which I wanted on the dress and she took pictures of them.

---

Da Latiin saavuttuani päätin, että etsin ompelimon. Se ei ollutkaan niin helppo juttu, kun luulin. Ajeltiin poikaystäväni kanssa ympäri kaupunkia etsien ompelijaa. Vihdoin muutama tunti pyörittyämme löysimme etsimämme! Erään kotitalon edessä oli kyltti, jossa luki Ao Dai. Mentiin koputtamaan talon oveen ja vanha ruova tuli avaamaan. Luultiin, että häirittiin tätä rouvaa, mutta kysyttiin silti Ao Daista. Sitten eräs toinen nainen näki meidät ja pyysi meitä seuraamaan häntä talon taakse. No me seurattiin ja talon takaa löytyi pieni varastokoppi, jossa noin mun ikäinen tyttö istui ompelukoneen ääressä. Meillä ei ollut tytön kanssa yhteistä kieltä, mutta google-kääntäjän avulla onnistuin kysymään, jospa hän haluaisi tehdä mulle Ao Dain. Tyttö innostui ja pyysi meitä tuomaan hänelle kankaan, josta tekisi mekon. Lähdettiin metsästämään kangasta ja hetken taas pyörittyämme löysimme pienen torin, missä myytiin upeita kankaita ja löysin täydellisen Ao Daita varten. Palattuamme ompelijan luo, hän otti mitat, ja näytin muutaman kuvan mekkoon toivomistani yksityiskohdista, joista hän sitten otti itselleen kuvat.

 

Only a day after all this the dress was finished! I was so happy that the dress fit me so perfectly and so was the dressmaker. I was also glad that she had many other customers and seemed to love her job. She didn't ask much money for her work but I gave her a good tip because I was so pleased and she deserved it! There was no name for her business but if I ever go back to Da Lat I hope I'll find her and wish she has her own sewing workshop located in the very center of the city and lots and lots of customers.

---

I look so tiny

Jo seuraavana päivänä mekko oli valmis! Olin tosi onnellinen, ja niin oli myös ompelija, sillä mekko istui täydellisesti. Olin myös iloinen siitä, että ompelijatytöllä oli paljon muitakin asiakkaita ja hän näytti nauttivan työstään. Hän ei pyytänyt työstään paljoa, mutta annoin silti päälle vielä hyvän tipin, sillä hän todella ansaitsi sen! Tytön yrityksellä ei ollut mitään nimeä, mutta jos koskaan palaan Da Latiin, toivon löytäväni tän tytön, ja että hänellä on sillon oma ompelimo kaupungin keskustassa ja paljon asiakkaita.